Spännande provningar och skolor
Välj och vraka mellan våra provningar. Biljetter släpps senare.

Program 2023
Nedan följer de dryckesprovningar och -skolor som erbjuds på Malmö Öl- & Whiskyfestival 2023.
Alla dryckesprovningar hålls på våning två, se skyltning. Entrébiljett krävs och löses separat
Fredag 17 mars | ||
---|---|---|
Guidad tur med Cicerone Hans Sabel | 14.00–15.00 | 100 kr |
Guidning på festivalgolvet. Cicerone Hans Sabel guidar dig till fyra utvalda bryggerier och berättar mer om deras öl. Ni stannar till vid montrarna och smakar olika öl på vägen. Dryck ingår ej i biljetten. | ||
Ölskola | 14.15–15.15 | 195 kr |
Öl-provning med Creavinum. Lär dig allt vad öl heter och innebär. | ||
Rhum, Rum, Ron, Rom – Kärt barn har många namn | 14:30–15:30 | 350 kr |
Rom har vuxit rejält. Allt fler dryckeskonnässörer letar sig till romen, men få har kunskap om denna spännande dryck. Nu har du chansen att få lära dig massor om rom. Tillsammans med Thomas Sundblom, VD på Clydesdale, provar vi ett antal sorter och lär oss om historien, ursprungen, tillverkningen, lagringen och givetvis smaken. 6 sorter provas som täcker in de olika typerna och inkluderar några extra goda varianter. |
||
Nytt och kommande från High Coast | 14.45–15.45 | 300 kr |
Vi provar nya exklusiva buteljeringar och sånt som kommer att lanseras under våren. Provningsledare: Roger Melander, Destillerichef | ||
En annorlunda provning med äppeldestillat - Skånska Spritfabriken. | 16.00–17.00 | 250 kr |
Går ut på att prova alla produkter som vi framställt av eller med hjälp av äpple. Vi kommer att prova vårt äppeldestillat (svensk calvados), äppelglöd (svensk pommeau), en single malt whisky slutlagrad på äppeldestillatfat och slutligen en gin också den slutlagrad på äppeldestillatfat. Vi lär oss om spritframställning och lagring samt hur man kan servera och dricka ett destillat. Vi kommer att prova dessa destillat rent men även göra en gin & tonic. Vi lär oss om enbär, korianderfrö och andra kryddor som finns i gin samt hur man kan blanda sin G&T. |
||
SMWS – Scotch Malt Whisky Society | 16.15–17.15 | 350 kr |
Whiskyprovning med SMWS. Här sätts smakerna i fokus på riktigt. Magnus Fagerström förklarar hur whisky kan delas in i 12 smakprofiler. | ||
Den Skotska Västkusten och dess spännande destillat | 16.30–17.30 | 300 kr |
Varmt välkomna till en maritim och saltdränkt provning med destillat från några av de främsta producenterna på den skotska västkusten. Dagens ciceron är Mikael Lundén, Senior Prestige Brand Ambassador på Diageo med mer än 30 års erfarenhet av det skotska guldet. Bered er på en kittlande resa! |
||
Whisky-skola | 17.45–18.45 | 195 kr |
Vad är whisky? Låt dig guidas igenom whiskyns smaker. Creavinum berättar allt om drycken | ||
Ölprovning | 18.00–19.00 | 195 kr |
Certifierad Cicerone Hans Sabel berättar varför öl smakar som det gör. Här går ni igenom öl från grunden. | ||
Alla heter Glen i Skottland | 18.15–19.15 | 350 kr |
Mja, det kanske är en smärre överdrift, men det är helt klart att över 30 skotska destillerier heter (eller har hetat) någonting med Glen.. - Som t. ex. ett par av de allra mest välkända.... I den här provningen provar vi, under Micke Nilssons ledning, några av de lite mindre kända ur Clydesdales digra sortiment. Förutom all information och anekdoter så funderar vi på varför de heter så här | ||
Rom-skola | 19.30–20.30 | 195 kr |
Vad är Rom? Och hur ska den drickas? Dryckesledare från Creavinum lär dig allt om drycken och alla dess smaker | ||
Gin-provning med QBN | 19.45–20.45 | 350 kr |
Prova Gin med QBN. Här kommer du dricka ren gin och även få smaka gin i kombination med olika tonics. | ||
En smakrik resa genom tiden! | 20.00–21.00 | 300 kr |
Flor de Cana är ett romhus som har producerat rom från grunden i över 130 år, i ett land som har varit med om allt och lite till. Allt som har hänt i landet har gjort företaget starkt och har idag värderingar och mål som är unika. Med stort fokus på hållbarhet, både socialt och miljö. Med egna sockerrörsodlingar runt den aktiva vulkanen San Christobal kommer vi att ta en resa i vad som händer med rom när den lagras med tålamod och buteljeras rent utan att tillsätta socker eller färgämnen. Vi kommer att prova 12 år, 18 år och 25 år i kombination med choklad och annat kul. |
Lördag 18 mars Session 1 | ||
---|---|---|
Öl-skola | 11.30–12.30 | 195 kr |
Öl-provning med Creavinum. Lär dig allt vad öl heter och innebär. | ||
Alla heter Glen i Skottland | 11.45–12.45 | 350 kr |
Mja, det kanske är en smärre överdrift, men det är helt klart att över 30 skotska destillerier heter (eller har hetat) någonting med Glen.. - Som t. ex. ett par av de allra mest välkända.... I den här provningen provar vi, under Micke Nilssons ledning, några av de lite mindre kända ur Clydesdales digra sortiment. Förutom all information och anekdoter så funderar vi på varför de heter så här | ||
Den Skotska Västkusten och dess spännande destillat | 12.00–13.00 | 300 kr |
Varmt välkomna till en maritim och saltdränkt provning med destillat från några av de främsta producenterna på den skotska västkusten. Dagens ciceron är Mikael Lundén, Senior Prestige Brand Ambassador på Diageo med mer än 30 års erfarenhet av det skotska guldet. Bered er på en kittlande resa!. | ||
Guidad tur med Cicerone Hans Sabel | 12.00–13.00 | 100 kr |
Guidning på festivalgolvet. Cicerone Hans Sabel guidar dig till fyra utvalda bryggerier och berättar mer om deras öl. Ni stannar till vid montrarna och smakar olika öl på vägen. Dryck ingår ej i biljetten. | ||
Rom-skola | 13.15–14.15 | 195 kr |
Prova olika stilar, vad som påverkar smaken och vilka olika användningsområden rom har. Skola lyfter även dryckens historik och framställningsmetoder. | ||
SMWS – Scotch Malt Whisky Society | 13.30–14.30 | 350 kr |
Whiskyprovning med SMWS. Här sätts smakerna i fokus på riktigt. Magnus Fagerström förklarar hur whisky kan delas in i 12 smakprofiler. | ||
Gin-provning med Skånska Spritfabriken | 13.45–14.45 | 250 kr |
Gin är den nya maltwhiskyn – allt mer udda allt roligare – vi smuttar och lär oss enbär, koriander, kvanne och citrusskal. Vi provar Skånska Spritfabrikens Gin i fyra olika typer. En klassisk London Dry Gin, som är en världsmästare, en lagrad på äppeldestillatfat, en med vindruvor samt kaffegin. Välkommen – och död åt malarian – vi blandar också gin med tonic som avrundning |
Lördag 18 mars Session 2 | ||
---|---|---|
Ölskola | 17.30–18.30 | 195 kr |
Öl-provning med Creavinum. Lär dig allt vad öl heter och innebär. | ||
Alla heter Glen i Skottland | 17.45–18.45 | 350 kr |
Mja, det kanske är en smärre överdrift, men det är helt klart att över 30 skotska destillerier heter (eller har hetat) någonting med Glen.. - Som t. ex. ett par av de allra mest välkända.... I den här provningen provar vi, under Micke Nilssons ledning, några av de lite mindre kända ur Clydesdales digra sortiment. Förutom all information och anekdoter så funderar vi på varför de heter så här. | ||
Den Skotska Västkusten och dess spännande destillat | 18.00–19.00 | 300 kr |
Varmt välkomna till en maritim och saltdränkt provning med destillat från några av de främsta producenterna på den skotska västkusten. Dagens ciceron är Mikael Lundén, Senior Prestige Brand Ambassador på Diageo med mer än 30 års erfarenhet av det skotska guldet. Bered er på en kittlande resa!. | ||
Guidad tur med Cicerone Hans Sabel | 18.00–19.00 | 100 kr |
Guidning på festivalgolvet. Cicerone Hans Sabel guidar dig till fyra utvalda bryggerier och berättar mer om deras öl. Ni stannar till vid montrarna och smakar olika öl på vägen. Dryck ingår ej i biljetten. | ||
Rom-skola | 19.15–20.15 | 195 kr |
Prova olika stilar, vad som påverkar smaken och vilka olika användningsområden rom har. Skolan lyfter även dryckens historik och framställningsmetoder | ||
SMWS – Scotch Malt Whisky Society | 19.30–20.30 | 350 kr |
Whiskyprovning med SMWS. Här sätts smakerna i fokus på riktigt. Magnus Fagerström förklarar hur whisky kan delas in i 12 smakprofiler. | ||
Gin-provning med Skånska Spritfabriken | 19.45–20.45 | 250 kr |
Gin är den nya maltwhiskyn – allt mer udda allt roligare – vi smuttar och lär oss enbär, koriander, kvanne och citrusskal. Vi provar Skånska Spritfabrikens Gin i fyra olika typer. En klassisk London Dry Gin, som är en världsmästare, en lagrad på äppeldestillatfat, en med vindruvor samt kaffegin. Välkommen – och död åt malarian – vi blandar också gin med tonic som avrundning |